Tervetuloa

Kauhanojalle!

Kauhanoja

Kauhanoja on maaseutukylä lähellä Loimaan keskustaa. Kylämme sydän on Kauhanojan kyläkoulu, jonka tiloissa toimii 6-luokkainen ala-aste, päiväkoti ja eskari. Koulun pihalla komeilee Peliareena, joka on todiste kylämme aktiivisuudesta ja talkoohengestä. Peliareena on kyläyhdistyksen ja se toteutettiin Leader-rahoituksella ja talkootyöllä.  Koulun tiloista löytyy myös kuntoilutila.Pihapiiriä komistaa Suomen vanhin Kataja, joka on rauhoitettu.

 

Kylällämme pääsee nauttimaan luonnon rikkaudesta ja rauhallisesta maalaiselämästä. Kauhanojalla pääsee lenkkeilemään peltomaisemissa. Halutessaan voi lähteä retkelle Eksyssuolle tai Mannistenkankaalle. Huhujen mukaan myös loistavia sienestys- ja marjastuspaikkoja löytyy. Kylämme läpi virtaava Loimijoki mahdollistaa monenlaista tekemistä ympäri vuoden; uintia, kalastamista, veneilyä, melontaa, hiihtoa tai kelkkailua. Katinhännäntieltä löytyy myös uimaranta, jonka laiturilta on mukava pulahtaa virkistävään Loimijokeen. Uimaranta on kaikkien käytettävissä.

Kauhanojalla toimii monta aktiivista yhdistystä: Kauhanojan kyläyhdistys, Petäjoen Pienviljelijäyhdistys, Kauhanojan-Joenperän erämiehet, Loimaan Ylistaron Maamiesseura ja koulun vanhempainyhdistys.

Kyläyhdistys järjestää tapahtumia ympäri vuoden. Kesällä pidetään perinteiset Pajapäivät sekä Kirkkovenesoutu mahdollisuuksien mukaan. Talvella on pidetty Metsäkirkko ja muita tapahtumia aina lumitilanteen salliessa. Muutamana vuotena olemme kokoontuneet koulun, päiväkodin ja kyläläisten yhteiseen joulujuhlaan Petäjoen Paviljongille.

Tekemistä ja näkemistä Kauhanojalla

Lieskiven Pajamuseo

Kylämme läpi kulkee Vanha Hämeentie, jonka varrelta löytyy 1800-luvulta peräisin olevaLieskiven pajamuseo. Pajan ovet avautuvat aina kerran kesällä, kun kyläyhdistyksemme ja Loimaan Seura järjestävät heinäkuussa Pajapäivät. Tämä on oiva tapa tulla tutustumaan kyläämme ja kyläisiin, sillä tapahtuma kerää paikalle kyläläisiä vauvasta vaariin. Yksi tapahtuman upeimmista kokemuksista on Pajasta kuuluva sepän taonta.

Mörskyn taideteos

Vanhalta Hämeentieltä löytyy Pertti Mörskyn maalaama upea taideteos. Taideteos on maalattu vanhaan sähkömuuntajatorniin, joka valaisee kylää pimeimpinäkin aikoina.

Uimaranta

Uimaranta sijaitsee Katinhännäntien ja Haapasentien risteyksessä ja se on kaikkien käytettävissä. Uimarannalta löytyy laituri, puucee ja pukuhuoneet.

Eksyssuo ja Alpo Jaakolan suomökki

Eksyssuo eli Öksysyo sijaitsee kylän kaakkoiskulmauksessa, jossa on Loimaan, Someron ja Koski TL:n yhteinen rajapyykki. Alpo Jaakola rakensi Eksyssuolle mökin, jonka nykyään omistaa Metsähallitus. Mökki sijaitse kumpareella lähellä ristiä. Suon ympäri kiertää talvisin latu, jonka pituus on 8 km. Ladulle pääsee Tervatuvalta (Kattilasuontie 100) peltoja pitkin kulkevaa latua pitkin, Mannisista ja lyhyintä reittiä Joenperäntieltä (660).

Manninen ja Pinomäen kalliolaavu

Mannisten latu- ja patikointiverkosto on hyvässä kunnossa ympäri vuoden. Pinomäen kalliolaavu on matkan varrella punaisen ladun ja valaistun ladun risteyskohdan länsipuolella. Laavu on valmistunut EU:n myöntämillä Leader -rahoilla. Laavu on kaikkien ulkoilijoiden käytössä. Mannisten metsälenkiltä on yhdyslatu suolle.

Hyppyrimäen pulkkamäki ja grillikatos

Hyppyrimäki komeilee Hämeentien varressa ja se on yksi kylämme kokoontumispaikka. Hyppyrimäellä on aikoinaan järjestetty mäkihyppykisoja, mutta nykyään suurin osa saapuu mäelle laskemaan pulkkamäkeä. Pulkkamäkeen rakennettiin vuonna 2009 Loimaan kaupungin avustusrahoilla grillikatos. Grillikatos on vapaassa käytössä ympäri vuoden ja se palvelee ulkoilijoita. Katoksessa on mukava grillata makkaraa ja nauttia eväitä. Auton saa parkkeerattua Hämeentieltä tultaessa oikealle pellolle.

Metsästysmaja Tervatupa

Kauhanojan – Joenperän erämiesten viihtyisä metsästysmaja Tervatupa sijaitsee Joenperän idyllisissä metsämaisemissa. Tervatupa on vuokrattavissa erilaisiin tilaisuuksiin tai vaikka perheiden, yritysten tai yhteisöjen illanviettoon. Metsästysmaja tarjoaa mahtavan mahdollisuuden edulliseen ja erilaiseen mökkeilyyn!

Petäjoen Paviljonki ja laavu

Petäjoella toimii Petäjoen Pienviljelijäyhdistys ry. Se perustettiin helmikuussa 1920, ja yhdistyksen puuhamiehet ja -naiset rakensivat 1952 oman talon, jossa järjestettiin kokousten lisäksi laajalti tunnettuja tanssitilaisuuksia. PVY:n Leader-hankerahoituksen turvin Petäjoen tanssipaviljonki kunnostettiin 2000-luvun alussa.  Vuonna 2017 Petäjoen Paviljongin parkkipaikan taakse metsään rakennettiin esteetön Jukolaavu, jonka avajaisia vietettiin 16.3.2018.

Kuvagalleria

Tervetuloa Kauhanojalle!