Tervetuloa

Metsämaalle!

Metsämaa

Metsämaa on lähes 700 asukkaan kylä luonnonkauniissa maisemissa hyvien kulkuyhteyksien varrella. Kylän läpi virtaava Koenjoki tuo virkistystä alueen asukkaille. Kylän keskellä on kaunis oma puukirkko ja sen vieressä seisoo ylväs 6-luokkainen pitsikoulu, jossa toimii myös esikoulu. Samassa pihapiirissä on Metsämaan päiväkoti ja monipuolinen leikkipuisto Vekarakallio.

Metsämaan kylällä on vireää toimintaa eri yhdistysten järjestämänä. Liikuntahalli Kalliohovi tarjoaa hyvät puitteet monenlaiseen toimintaan. On liikkareita, jumppia ja torstai-iltaisin Kalliohovin salissa pelataan Metsämaan Urheilijoiden järjestämää bingoa. Kalliohovista löytyy myös hiljattain uudistettu kuntosali, josta löytyy harjoittelun kannalta hyvä perusvälineistö.

Katso video

Kohteita kylässämme

Metsämaan kirkko

Metsämaan kirkko on vuonna 1777 rakennettu puukirkko. 1860-luvulla kirkkoon lisättiin monikulmainen kuoriosa. Kirkko on aikoinaan rakennettu ilman esivallan lupaa. Kirkkoon mahtuu yhteensä 350 henkeä. Kirkossa järjestetään edelleen jumalanpalveluksia ja muita kirkollisia toimituksia.

Metsämaan koulu

Metsämaan koulu on perustettu 1881 ja se toimii kylässä edelleen. Koulutyötä tehdään kahdessa erillisessä rakennuksessa, vanhassa niin kutsutussa ”pitsikoulussa” sekä 1940-luvulla rakennetussa rakennuksessa. Metsämaan koulussa annetaan esiopetusta sekä perusopetusta vuosiluokille 1 – 6.

Metsämaan tuulimylly

Metsämaan kirkkoa vastapäätä sijaitseva harakkamylly on alkujaan peräisin Humppilan Jaakkolasta, josta se on siirretty myöhemmin Metsämaan Heikkilään Lehmisuolle. Nykyiselle paikalleen kirkonmäelle mylly siirretiin 1970-luvulla. Myllyä on vuosien varrella kunnostettu ja korjailtu talkoovoimin useampaan otteeseen.

Vekarakallion leikkipuisto

Vekarakallio on Metsämaan päiväkodin yhteydessä sijaitseva leikkipuisto perheen pikkuväelle. Leikkikenttä on päiväkotilaisten lisäksi kaikkien käytettävissä.

Peltokivipyramidi

Peltokivipyramidi on MTK- Metsämaan lanseeraama yhteisöllinen tilataideteos. Taideteoksen ympärille liittyy vuosittain Metsämaalla järjestettävä tapahtuma Pyramidipiknik.

Metsämaan kuntorata

Metsämaan kuntorata on n. 2 km pitkä valaistu reitti helpossa maastossa. Kuntoradalle pääsee Kalliohovin takapihalta kulkemalla joen yli kävelysiltaa pitkin.

Metsämaan DiscGolfPark

Metsämaan DiscGolfPark on 9-väyläinen fresbeegolfrata, joka soveltuu erinomaisesti myös harrastusta aloitteleville. Rata kulkee melko tasaisessa maastossa ja korkeuseroja on vähän. Frisbeegolfradalle pääsee Kalliohovin takapihalta kulkemalla joen yli kävelysiltaa pitkin.

Metsämaan luontopolku

Metsämaan luontopolku on kokonaispituudeltaan 8 km pitkä polkureitti vaihtelevassa harjumaastossa. Erilaisia reittivalintoja tehden luontopolkua voi kulkea myös lyhyemmän matkan. Luontopolun varrella sijaitsee laavu, jossa tulentekomahdollisuus. Metsämaan luontopolulle pääsee Kalliohovin takapihalta kulkemalla joen yli kävelysiltaa pitkin ja seuraamalla puihin oranssilla maalattuja merkkejä. Luontopolku mukailee aluksi pururataa, poiketen kohti Kollasentietä ja johdattaen kulkijansa tien ylitse metsään.

Metsämaan luontopolun laavu

Metsämaan luontopolun varrella sijaitseva laavu, jossa mahdollisuus levähtää, nauttia eväät tai paistaa makkaraa. Laavulle pääsee myös autolla.

Lahtisenmäen Luontoalue

Lahtisenmäen luontoalue on Pauli Salmisen suojelulehto. Metsätyyppinä lehto on alueellamme harvinainen poikkeuksellisen kasvillisuuden ja eläimistönsä vuoksi. Kauneimmillaan lehtoalueet ovat keväisin, jolloin kenttäkerroksessa kukkivat vuokot ja näsiä. Lahtisenmäen luontoalueelle pääset retkeilemään Metsämaan luontopolun laavulta. Reitti suojelulehtoon kulkee aluksi luontopolkua pitkin ja poikkeaa varsinaiselta polku-uralta vasemmalle puolelle Lahtisenmäen kohdalla. Opasteviitta löytyy luontopolun varrelta ja lisäksi paikka on merkitty myös luontopolun karttaan.

Liikkuva kylä

Ulkoliikuntaa voi harrastaa Kalliohovin kulmalta lähtevällä pururadalla, joka toimii myös hiihtolenkkinä ja frisbeegolf-ratana. Lisäksi kaunista luontoa voi ihailla vaihtelevassa harjumaastossa kulkevalla, n. 8 kilometriä pitkällä luontopolulla.

Turvallisuutta kylälle tuo Metsämaan VPK ja hirvieläinkannasta huolehtii Metsämaan Metsästysseura. Erilaisia tapahtumia sekä retkiä kyläläisille järjestävät MLL Metsämaan yhdistys ja Metsämaan maaseutunaiset. Kylän keskustasta löytyy vapaita tontteja, joita voi tiedustella Loimaan kaupungilta!

Metsämaan koulu

kylän sydän täynnä elämää.

Kuvan otti Profilm Oy:n Matti Hämäläinen.

Metsämaan perinnepiirin kuva.

Kylä kuvina

kuvista kiitos Jenni Passilalle, Noora Rantaselle, Sanna Ylösmäelle, Martta Hämäläiselle ja muille Metsämaata ikuistaneille!

Tervetuloa Metsämaalle!

Lisätietoja

Metsämaata koskeviin kysymyksiin vastailee mielellään Metsämaan kyläyhdistyksen pj Kalle Heikkilä, 044 3082780.